Здравният министър намалява капацитета на дискотеките с 50%

Министърът на здравеопазването подготвя заповед с нови изисквания към заведенията

Здравният министър намалява капацитета на дискотеките с 50%

Снимка: Pixabay

Считано от 00:00 ч. тази вечер, барове, дискотеки и нощни заведения ще могат да работят само при намален на 50% капацитет. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг след среща с бранша.

В нощните заведения ще се допуска по един човек на два квадратни метра. До момента изискването беше за един човек на квадрат. Подробности около останалите изисквания предстои да се разберат от заповедта на здравния министър, която в момента се очаква.

„Основният принцип, от който се водехме, е отстояние между хората. Една компания идва заедно, сяда на една маса, прегръщат се. Нашата цел е да разделим компаниите“, уточни проф. Ангелов.

„Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне. Ако искаме заведенията да останат отворени, трябва и собствениците, и клиентите да спазват някакви норми“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Здравният министър многократно уточни, че целта на държавата и бранша е да се намали броят на хората, които се допускат във въпросните нощни заведения, за да се ограничи разпространението на заразата.

Нямаме за цел да затваряме държавата. Това няма да доведе до нищо хубаво нито в икономически, нито в социален, нито в психологически аспект“, повтори многократно Ангелов.

По отношение на контрола здравният министър заяви, че той се засилва още повече. „Качвайте сигнали, тагвайте РЗИ, за да имаме активно гражданско участие“, призова Ангелов, след като беше попитан за конкретно нарушение, на което граждани са се натъкнали.

Целта на въведените мерки е да се намали разпространението на заразата, но и да се помогне на здравните власти, които се борят с нея. Припомняме, че по време на днешния сутрешен брифинг на Министерството на здравеопазването проф. Ангелов обяви, че липсата на кадри в лечебните заведения е основният проблем на страната ни в момента.

Коментари: 0