Здравният министър обеща да събори старата сграда на детската болница

Костадин Ангелов е категоричен, че осъществяването на целия проекта няма да се забави заради новата и непланирана дейност

Здравният министър обеща да събори старата сграда на детската болница

Снимка: МЗ

След като през май министър-председателят Бойко Борисов се съгласи старата сграда за националната детска болница да бъде съборена и след това да бъде изградена наново, сега такова обещание даде и новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на състоялото се днес Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница.

„Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора“, каза Ангелов, цитиран от пресцентъра на здравното министерство.

В момента в договора с изпълнителя на проекта ДЗЗД „Детско здраве“, подписан в началото на април от предишния министър Кирил Ананиев, е заложено новата сграда да използва стария бетонен „скелет“ от 70-те години, като той трябваше просто да бъде реконструиран и „напаснат“ към новия проект. Това обаче срещна отпора на лекари и проектанти, които протестираха срещу това решение на правителството да използва старата конструкция.

„Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди“, обеща проф. Ангелов.

Стойността на подписания от Ананиев договор е 77. 8 млн. лева без ДДС. В обединението, което ще изгражда детската болница, влизат „Главболгарстрой“ АД, „ГБС-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ АД.

Коментари: 0