ББР премахна специално създадения за Стоян Мавродиев пост

Държавната банка отново ще се ръководи от равнопоставени изпълнителни директори

ББР премахна специално създадения за Стоян Мавродиев пост

Отляво надясно: Живко Тодоров, Николай Димитров и Панайот Филипов

Снимка: Красимир Свраков

Антония Симова Автор: Антония Симова

Половин година, след като Стоян Мавродиев напусна Българската банка за развитие и освободи поста на главен изпълнителен директор, тази длъжност е премахната окончателно. Едноличното управление беше въведено през 2017 г., когато правителството на Бойко Борисов сложи Мавродиев начело на банката и беше приет нов устав. Дотогава финансовата институция се управляваше от равнопоставени изпълнителни директори, както ще е сега.

Новият устав е вписан в Търговския регистър на 3 септември и в него липсва длъжността "главен изпълнителен директор".

Припомняме, че Стоян Мавродиев напусна ББР през пролетта на 2020 г. по разпореждане на премиера Бойко Борисов след медийни разкрития, че институцията е отпуснала кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. Тогава министър-председателят заяви, че иска целият Управителен съвет да бъде сменен. Справка сега показва, че Николай Димитров не е освободен от поста си, зает през 2017 г. Към момента изпълнителните директори и членове на УС на ББР са трима – Панайот Филипов, Николай Димитров и Живко Тодоров.

Според новия устав на банката тя се управлява в състав от трима до петима члена. Управителният съвет носи пълната отговорност за оперативното управление на ББР. Все пак изпълнителните директори могат да разпределят помежду си задълженията, като всеки отговаря за съответен ресор от дейността на банката.

Коментари: 0