Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор

Варненският апелативен съд го признава за виновен по дело за изнудване и рекет

Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор

Снимка: Economic.bg/Архив

Председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки е осъден от Варненският апелативен съд на 4 години затвор за изнудване и рекет, се вижда от съобщение на сайта на съда. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. Все още мотивите на съда за налагането на ефективната присъда не са публикувани, като това трябва да стане в законоустановения двумесечен период.

Първата инстанция оправда Марешки, но апелативните магистрати отмениха частично оправдателната му присъда. Освен да лежи 4 години в затвора при общ режим, съдът реши, че Марешки трябва да плати и 8 хил. лв. глоба.

Лидерът на „Воля“ е признат за виновен, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г., с цел да принудят Асен М. да заплаща всеки месец 10 000 лева, е заплашен с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. „Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество“, обясняват от съда.

Апелативният съд потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хил. лв. - обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838 лв. – за увредено имущество.

Освен депутат Веселин Марешки е и зам.-председател на народното събрание. Той е и неформален коалиционен партньор на ГЕРБ. Благодарение на гласовете на партията му управляващите успяха да съберат необходимия брой гласове, за да внесат проекта за обсъждане. Тогава Марешки заяви, че е подписал документа, без да го е чел, а в последствие се оказа, че правителството му е дал на концесия плаж "Кабакум".

Коментари: 0