Здравният министър разпореди проверка на управлението на пандемията

Националният център по обществено здраве и анализи трябва да оцени и действията на предишните здравни министри – Костадин Ангелов и Кирил Ананиев

Здравният министър разпореди проверка на управлението на пандемията

Снимка: БТА

332 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

В срок от 30 дни Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) трябва да извърши анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията. Това нареди служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес.

НЦОЗА следва да определи причините за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на COVID - 19 върху регистрираната смъртност. Според заповедта, Националният център ще трябва да анализира и дейността на центровете за спешната медицинска помощ, на първичната извънболнична помощ, на специализираната извънболнична помощ, на лабораториите, на болничната медицинска помощ.

Нещо повече – здравният министър възлага на НЦОЗА да анализира действията на правителството и на Националния оперативен щаб по време на епидемията от гледна точка на опазване на здравето на гражданите, както и да представи анализ на конкретните действия на министрите на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, регионалните здравни инспекции, Националния център по заразни и паразитни болести, Националната здравноосигурителна каса и други органи и организации, имащи отношение и участие в противодействието на епидемията.

НЦОЗА ще трябва да проследи и оцени ефекта от прилагането на отделните противоепидемични мерки, осигуряването на ваксини и организацията на ваксинационния процес.

Коментари: 0