Здравните служби в САЩ признаха IQOS за по-безвреден от цигарите

Philip Morris International може да рекламира устройството като по-малко вредно от традиционните цигари

Здравните служби в САЩ признаха IQOS за по-безвреден от цигарите

Снимка: Philip Morris International

5600 ~ 2 мин. четене

Американската Агенция по храни и лекарства на САЩ (FDA) издаде разрешение, с което позволява IQOS - системата за нагряване на тютюн на Philip Morris International (PMI), да се предлага на пазара в САЩ в категорията тютюневи изделия с модифициран риск (ТИМР). Накратко, агенцията заявява, че устройството може да се маркетира като по-малко вредно от конвенционалните цигари.

Според компанията решението показва, че IQOS е фундаментално различeн продукт и по-добър избор за пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат. Засега IQOS е единствената електронна система за нагряване на тютюн, която получава разрешение за продажба в САЩ чрез процедурата на FDA за изделия с модифициран риск (ТИМР).

FDA разреши предлагането на IQOS със следните твърдения:

  • IQOS нагрява тютюна, без да го гори;
  • Това значително намалява образуването на вредни и потенциално вредни вещества;
  • Научните изследвания показват, че пълното преминаване от конвенционални цигари към IQOS намалява излагането на организма на вредни или потенциално вредни вещества.

Заключението на агенцията е, че наличните научни доказателства сочат, че IQOS се очаква да донесе ползи за общественото здраве както за потребителите, така и за хората, които в момента не употребяват тютюневи изделия. Решението на FDA, според компанията производител, е "важен пример за това как правителствата и здравните власти могат да регулират бездимните алтернативи и да ги разграничат от цигарите с оглед опазване и подобряване на общественото здраве".

Това решение е взето след преглед на пакета от подробни научни доказателства, представен от ФМИ на FDA през декември 2016 г. в подкрепа на заявлението за ТИМР.

„Решението на FDA е историческо събитие за общественото здраве. Голяма част от десетките милиони мъже и жени в Америка, които пушат, ще спрат цигарите, но много от тях няма да го направят. С днешното решение става възможно тези пълнолетни лица да получат информация, че пълното преминаване на IQOS е по-добър избор от продължителното пушене. FDA се произнесе, че научните изследвания показват, че пълното преминаване от конвенционални цигари към IQOS намалява излагането на вредни или потенциално вредни вещества", коментира Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на ФМИ.

От PMI смятат, че IQOS е фундаментално различен продукт в сравнение с горимите цигари и трябва да се регулира по различен начин, и това се признава от FDA. Сега, повече от всякога, има спешна нужда от напълно различен разговор за подхода на сътрудничество, чрез който да се постигне бъдеще без дим. Решението на FDA е важен пример за това как правителствата и здравните власти могат да регулират бездимните алтернативи и да ги разграничат от цигарите с оглед опазване и подобряване на общественото здраве, казват от компанията.

"Радваме се, че това важно решение ще спомогне за по-добрия избор на пълнолетните пушачи в САЩ. Най-добрият избор за здравето е хората никога да не започват да пушат или да се откажат изцяло от пушенето. А най-доброто, което могат да направят тези, които не се отказват, е да преминат на научно доказан бездимен продукт. Към 31 март 2020 г. според данни на PMI близо 10.6 милиона пълнолетни пушачи по света вече са спрели да пушат и са преминали на IQOS. Ние вярваме, че това решение ще спомогне за това пълнолетните американци по-бързо да се откажат от цигарите. Ние заедно с лицензираната от нас компания Altria сме поели ангажимент да не допускаме изделието да се употребява не по предназначение и подкрепяме напълно фокуса на FDA върху предпазване на младежите", коментира още Андре Каланцопулос.Подкрепи Economic.bg