Зеленчукопроизводството на открито намалява

Оранжерийната продукция е по-богата тази година, сочат данните от оперативен анализ на МЗХГ

Зеленчукопроизводството на открито намалява

Снимка: Красимир Свраков

1156 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Зеленчукопроизводството на открито отбелязва спад тази година, сочат данните от оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Оранжерийната продукция обаче е по-богата спрямо миналогодишната.

Прогресивното намаляване на засадените площи при повечето култури също оказва влияние върху реколтата. Производството на зеле и полски домати е съответно с 16.5% и 27.9% по-ниско. Причините са свързани с намаление както на площите, така и на средните добиви. При пипера на открити площи засега се наблюдава леко изоставане на продукцията – с 2.4%, което се дължи на по-късното прибиране на реколтата.

По-богата продукция се наблюдава само при една култура. В резултат на повишената продуктивност от единица площ, добитото количество картофи надхвърля с 3.1% миналогодишното. Средният добив е скочил с близо 9%, достигайки до 1807 кг/дка. Така въпреки по-малкото засадени (-7.2%) и реколтирани (-5.1%) площи, добивът на  картофи тази година е повече – общо 187 664 тона.

Оранжерийното производство се е увеличило. Въпреки че тази година са засадени по-малко от основните зеленчуци (домати и краставици), средните добиви са скочили. От началото на 2021 г. до момента в оранжериите са произведени 40.5 хил. тона домати и 48 хил. тона краставици, което е респективно с 2.6% и 6.8% повече спрямо същия период на 2020 г.

При търговията на едро с основните зеленчуци се отчитат разнопосочни седмични ценови изменения. Средните цени на едро на картофи, пипер (зелен и червен) и зеле за страната отбелязват повишение с между 2.4% и 7.3% на седмична база, докато вносните домати, оранжерийните краставици и оранжерийните домати поевтиняват от 0.5% до 3.2%.

От МЗХГ информират, че като цяло, сеитбата на основните есенни култури продължава да се движи с по-бави темпове спрямо миналата година. При някои култури (най-вече при пшеницата) да се наблюдава частично наваксване. Към 18.11.2021 г. засетите площи с пшеница и ръж са с около 6% под отчетените по същото време на 2020 г., а тези с ечемик и тритикале – съответно с 18.2% и 20.2%.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg