Жена със заплата 650 лв. сега ще вземе пенсия 1100 лв. през 2037 г.

Това изчисли вицепремиерът Ивайло Калфин

Жена със заплата 650 лв. сега ще вземе пенсия 1100 лв. през 2037 г.

Снимка: архив БГНЕС

През 2037 г. една жена, която сега взима 650 лева заплата, тогава трябва да получава 1100 лева пенсия. Изчислението направи вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин в студиото на бТВ тази сутрин. Той представи пенсионната реформа, приета по-рано от депутатите, предвиждаща пенсиониране за трета категория труд на 65-годишна възраст за жените и мъжете до 2037 г. и увеличение на социалните осигуровки. 

"Това, което гласувахме в парламента, не е рязко увеличение на възрастта за пенсиониране. В момента мъжете от трета категория труд се пенсионират на 63 години и 8 месеца", продължи вицепремиерът. Според него това увеличение се прави, защото иначе колкото повече време минава, толкова повече хората са обречени на ниски доходи.

Изпълняваме всичко, което сме поели като ангажимент, особено в сферата, в която работя, каза Калфин. По думите му детските надбавки се дават на родителите, за да стигнат до децата. "Плащаме около 600 млн. лв. годишно за детски надбавки. Вариантите всички деца да получат надбавки са два - или по този стълб парите да станат 900 млн. лв., или да се намалят парите за останалите деца", коментира той.

"Струва си държавата да инвестира в още детски градини, тъй като това е проблем за родителите, които работят. Тези, които са оставени като настойници, биха могли да получат някакви бонуси, но всяко дете си има нужда от родител", поясни Ивайло Калфин.

Коментари: 0