Златният век на цифровата икономика

Дигиталната промяна навлиза в ускорената си фаза

Златният век на цифровата икономика

Снимка: Pixabay

496 ~ 2 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Цифровите технологии вече не са допълнение към всеки бизнес, те са самия бизнес и самата икономика. Цифровизацията прониква в традиционните индустрии и ги трансформира из основи. А онези, които не са в крак с промяната, или просто смятат, че тя някак си ще им се размине, най-вероятно ще загубят бизнеса си. Вече има немалко примери за това. Всичко става бързо, толкова бързо, че онова, което довчера ни изглеждаше фантастика, вече се превръща в реалност. Как се случва това?

Епицентър на промените

Дигиталната промяна навлиза в ускорената си фаза, когато усилено се въвеждат нови технологии в индустриалния сектор. В резултат производителността значително се увеличава, като същевременно се оптимизират разходите за основните ресурси. Сега сме в епицентъра на промените. Инвестициите в цифровия сектор са най-добрият начин за промотиране на нови икономически възможности, нови работни места и икономически растеж – в това ни убеждаваха доскоро. Но темпото нарасна, достигната е фаза, в която е ясно, че вече няма връщане назад.

Накъде вървим

Дигиталната революция променя начина, по който работим, по който учим и живеем. Една голяма част от съществуващите днес работни места скоро ще изчезнат, заменени от нови професии. Твърди се дори, че дигиталните умения ще са най-ценната „валута”. Умни градове са градовете на едно съвсем скорошно бъдеще и тяхното ДНК са иновациите. Познавачи на циклите в икономическото развитие уверяват, че навлизаме в най-силният период на цифровизацията. Ще се мине през етап на зрелост на цифровата икономика и около 2040 г. ще настъпи моментът, когато кривата на растежа вероятно ще се пречупи. Живеем в интересни и динамични времена...

Предлагаме няколко гледни точки по темата.

Подкрепи Economic.bg