Златото достигна най-високата си стойност за последните седем години

Американските акции успяха да паднат в понеделник след силното им покачване през изминалата седмица

Златото достигна най-високата си стойност за последните седем години

Снимка: Pixabay

3548 ~ 3 мин. четене

Американските акции успяха да паднат в понеделник след силното им покачване през изминалата седмица. Инвеститорите са в очакване на отчетите за първото тримесечие тази годината, като настроенията им са новините да не са добри. Общо девет щата в Източното и Западното крайбрежие на САЩ заявиха в понеделник, че са започнали планове за бавно възобновяване на икономиките си и премахването на карантината. Доналд Тръмп съобщи, че решението за това кога ще бъде рестартирана икономиката на САЩ, ще бъде взето „скоро“.

Dow Jones падна с 328 пункта, или 1.39%, до ниво от 23 390, докато S&P 500 загуби 28 пункта, или 1.01%, до 2 761. Индексът NASDAQ успя да се покачи с 38 пункта до 8 192, воден от технологичните компании. Netflix успя да се покачи до 52-седмичен връх, след като скочи с 7%. Amazon се покачи с 6.2%, докато акциите на Advanced Micro Devices нараснаха с 5%. Най-лошо представилата се акция беше тази на Caterpillar, която успя да се понижи с цели 8%. Европейските борси бяха затворени в понеделник, поради честването на великденските празници.

Цените на петрола паднаха в понеделник, тъй като опасенията от свръх предлагането продължават да оказват натиск върху цените, дори след като страните от OPEC+ се съгласиха да намалят производството с 9.7 милиона барела на ден. Сделката, която беше финализирана в неделя е за най-голямото ограничение в производството в историята. Мексико ще съкрати производството на черното злато само с 100 000 барела петрол на ден, след като не се съгласи на първоначалната рестрикция от 400 000. Фючърсите на WTI се понижиха с 1.49%, достигайки ниво от 22.42 USD за барел, като по-рано в сесията петролът успя да се понижи с повече от 8%. Brent от своя страна успя да се покачи с 1.18%, след като на моменти се търгуваше на цени около 30.6 USD за барел.

Златото скочи с над 1.7% и се търгуваше около 1714 USD за тройунция, след като се покачи до най-високата си стойност за последните седем години. Притеснените от отчетите за Q1 инвеститори се втурнаха към сигурността на ценният метал.

Акценти днес 

Финансови отчети Q1

Голям брой компании ще публикуват финансовите си отчети за първото тримесечие на годината днес, като сред най-големите компании са Johnson & Johnson, JPMorgan, Wells Fargo и Delta Air Lines.

Инструмент на фокус - Netflix Inc.

След като проби трендовата линия, както и 200 периодната експоненциална средна, Netflix успя да се  изстреля нагоре. През последната сесия акциите на компанията успяха да се покачат с над 7%, достигайки 52-седмичен връх.

EUR/GBP

Низходящият тренд от средата на март беше ограничен от 200 периодната експоненциална средна, както и от предходен връх. Цената успешно проби нивото от 0.875, на което срещна силно ниво на подкрепа през последната седмица.

OIL UK

Петролът продължава да е изключително волатилен. След като Тръмп заяви, че ще бъдат проведени разговори за съкращения в производството, цените на черното злато се изстреляха нагоре, достигайки ниво на съпротива около 35 USD. Обявените рестрикции в неделя не оказаха голямо движение. Ако цената успее да пробие и се задържи над нивото на съпротива, бихме получили сигнал за покупка с добро съотношение риск/печалба.

S&P 500

След като се понижи с 36% от върха си, индексът образува възходящ тренд. Инвеститорите ще следят от близо отчетите за първото тримесечие на компаниите, които ще им покажат колко силен наистина е удара нанесен от коронавируса върху икономиката. Последните две дъна на графиката образуваха дивергенция спрямо бавния Стохастик, което се приема като знак за обрат в тренда.

Подкрепи Economic.bg