Златото се приближи до 7-годишен връх

Паладият достигна рекордно висока цена, на годишна база е отчетен ръст с 54%

Златото се приближи до 7-годишен връх

Снимка: Pixabay

808 ~ 1 мин. четене

Златото се доближи до своя 7-годишен връх в понеделник, като инвеститорите предпочетоха благородния метал на фона на несигурността около ескалиращото напрежение между САЩ и Иран. Междувременно най-скъпият метал – паладият - също повиши цената си до рекордното равнище от 2 020.18 долара за унция.

Жълтият метал поскъпна с 1.8% (към 13.45 ч. българско време) и достигна цена от 1 580.15 долара за унция, като стойността надминава върха от април 2013 г.

„Напрежението между Иран и САЩ ескалира до точка на кипене и това е причината цената на златото на продължава да расте“, заяви анализаторът на Phillip Futures Бенджамин Лу.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Ирак в неделя с налагането на невиждани санкции, след като Багдад призова американските войски да напуснат страната. Конфликтът доби настоящите размери след убийството на върховния военен генерал на Иран Касем Солеймани. От своя страна Иран се оттегли от ядреното споразумение със САЩ от 2015 г., което на практика означава, че страната повече няма да се придържа към лимитите за обогатяването на уран, за количествата си уранови запаси и за развитието на ядреното технология.

Благодарение както на международната несигурност, така и на дефицита в предлагането, цената на паладия, който е 30 пъти по-рядък от златото и се използва в автомобилната индустрия, се повиши с 54% през 2019 г. Освен в стойността на ценните метали ръст в цените отбелязва и петролът, като сорт Брент надхвърли 70 долара за барел в понеделник сутрин.

Коментари: 0