Златото възвърна позиции и записа ръст

Инвеститорите търсят сигурност при валутните убежища, заради Тръмп

Златото възвърна позиции и записа ръст
408 ~ 3 мин. четене

Водещият американски индекс Dow Jones загуби 370 пункта на фона на увеличаващата се вероятност за импийчмънт на Доналд Тръмп. Има сведения, че американският президент е помолил вече уволнения директор на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването си срещу бившия консултант за национална сигурност към Белия дом Майкъл Флин и неговата връзка с Русия. Тази новина сигнализира, че съществува вероятност Тръмп да е замесен с осуетяването на федерално разследване, което от своя страна увеличава шансовете му за сваляне от поста. Това тласна инвеститорите да търсят сигурност при валутните убежища.

Щатският долар отчете сериозен спад от над 2% спрямо японския си конкурент, разменяйки се за 110.80. Това оказа своето негативно влияние и върху американския капиталов пазар, които завърши на червено. Dow Jones изпита загуба от 370 пункта за деня и стойности от 20606.

Широкият S&P500 записа спад от близо 2%, падайки под психологическото ниво от 2400. Най-негативно представилият се сектор бе финансовият, като цялостното понижение от 3% за последно е записано през юни 2016г. От друга страна, щатският петрол затвори с процент и половина в своя актив, след като петролните запаси в САЩ отчетоха 6-то поредно понижение. Въпреки че анализаторите очакваха спад от 2.4 млн., реализирания спад от 1.8 бе достатъчен, за да възвърне увереността на инвеститорите и да тласне суровината към нива от почти 49 долара за барел. На фона на политическата несигурност, златото успя да възвърне част от изгубените си позиции и да запише ръст от почти 2% и стойности от 1261 долара за тройунция.  

В 20:00 часа българско време ще бъде проведено изявление на президента на Европейската централна банка- Марио Драги, които се очаква да даде сигнали за бъдещата монетарна политика, която еврозоната планира да предприеме. Може да се наблюдава известна волатилност при валутните двойки съдържащи EUR.

Финансови отчети

В четвъртък в 14:00 часа българско време голямата търговска верига Wal-Mart (NYSE:WMT) ще обяви финансовите си резултати. Анализаторите предвиждат компанията да запише приходи от 117.639 млрд. долара и приход за акция от 0.963 долара. В 14:30 часа гигантът в ритейл бизнеса- Alibaba ще публикува своя финансов отчет. Очакванията са за реализацията на 35.964 млрд. долара приходи и приход за акция в порядъка на 4.506 долара.

След като станахме свидетели на образуването на техническата формация „низходящ триъгълник“ акциите на компанията за социални мрежи- Facebook записаха известно понижение. Възможно е да се наблюдава допълнително поевтиняване до ключовите 140 долара, където е позиционирана и 200-периодната ЕМА. Потвърждение за направената прогноза се забелязва и от осцилатор MACD, чиято хистограма изразява засилване при низходящите барове.

Силно изразеният възходящ тренд е пробит и бива последван от известно понижение. Прогнозира се допълнително бъдещо поевтиняване и достигане до около 1.3450, където да бъде усетено първо ниво на подкрепа. Потвърждение за направения анализ откриваме и от 100-периодната ЕМА, която е позиционирана над последните часови свещи. Влизането в къса позиция е разумно да бъде последвано от стоп около 1.3700.

През последните няколко дена се наблюдава известно понижение при природната газ. На нива около 3.15 се наблюдава зона на подкрепа, която може да оттласне суровината към бъдещо възходящо движение. Желателно е да се изчака ценовото движение да премине над 3.20, преди влизането в дълга позиция. Същевременно, осцилатор Stochastic Slow се намира в свръхпродаден пазар, което сигнализира за възможно поскъпване до около 3.40.

На графиката се наблюдава формирането на дивергенция между осцилатор RSI и ценовото движение при основния немски индекс. Това ни дава основания да вярваме, че динамиката на търговията отслабва, сигнализирайки за бъдещо понижение. Влизането в къса позиция е оправдано, като първо ниво на подкрепа може да бъде открито около 12450.

Подкрепи Economic.bg