Зоран Заев получи мандат да състави правителство на Македония

Лидерът на македонския СДСМ има 20 дни да представи министри и програма

Зоран Заев получи мандат да състави правителство на Македония
956 ~ 1 мин. четене

Лидерът на македонския Социалдемократическия съюз Зоран Заев получи мандат за съставяне на ново правителство. Близо шест месеца след предсрочните парламентарни избори в страната президентът Георге Иванов реши да даде шанс на опозицията и връчи мандата на Заев, с което най-вероятно се слага началото на края на политическата криза в страната.

Връчването става възможно, след като Иванов получи известие от председателя на парламента Талат Джефери, че е формирано парламентарно мнозинство, предаде Reuters.

Президентът е получил и изисканите от него гаранции под формата на изявление, в което лидерът на социалдемократите се ангажира със запазването на унитарността, суверенитета и териториалната цялост на Македония.

Съгласно Конституцията на Република Македония, в срок до 20 дни от датата на възлагане на мандата, Зоран Заев трябва да представи пред парламента програмата за управление и състава на правителството.

Припомняме, че досега държавният глава Иванов отказваше да даде мандат и искаше гаранции за спазване на целостта на страната и нейната конституция. Причината е е т. нар. "албанска платформа", която социалдемократите на Заев бяха съгласували с албанските партии.  В момента в 120-местния парламент има формирано мнозинство от 67 депутати, които са от СДСМ, ДУИ, БЕСА и Алианса на албанците. Малко след изборите в страната имаше кампания, че опозицията води държавата към разпад.

След назначаването на бившия военен министър Талат Дажфери, който е албанец, за председател на парламента, сградата бе щурмувана от националисти, които биха депутати.

Партията на Никола Груевски ВМРО - ДПМНЕ падна от власт, след като бе замесена в корупционни скандали, а нейните албански партньори обявиха, че ще работят със социалдемократите от СДСМ на Заев.

Подкрепи Economic.bg