ZTE подновява търговията с американски доставчици

Китайската компания ще депозира 400 млн. долара в доверителна сметка, за да продължи дейността си в САЩ

ZTE подновява търговията с американски доставчици

Снимка: БТА

356 ~ 1 мин. четене
Kитайската технологична компания ZTE ще поднови търговията с американски доставчици след продължила близо три месеца забрана за доставяне на технологично оборудване в САЩ, съобщава Ройтерс.

Вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване ще депозира 400 млн. долара в доверителна сметка, за да бъде премахната забраната, се казва в съобщение на американското министерство на търговията. В него се казва още, че споразумение за това вече е сключено.

Доверителната сметка е част от споразумение на стойност 1,4 милиарда долара, което ZTE сключи с министерството на търговията миналия месец, за да си върне достъпа до американски доставчици, на чиито компоненти разчита за смартфоните и мрежовото си оборудване.

Забраната, която бе наложена през април и принуди ZTE да спре основните си операции, стана причина за търкания между Вашингтон и Пекин, между които ескалира спорът по търговските въпроси. Тя бе наложена, след като компанията пледира виновна пред американски федерален съд, че е доставила американски стоки и технология на Иран, в нарушение на американските санкции.
Подкрепи Economic.bg