Дългът на правителството ни e сред най-ниските в ЕС

Пред нас се нарежда Естония, а след нас - Люксембург

България се нарежда на второ място по най-нисък правителствен дълг – 16,7 процента към БВП в Европа в края на първото тримесечие на годината. Това сочат официалните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Пред нас в класацията се нарежда само Естония, а след нас – Люксембург.

През периода най-високо е било нивото на правителствен дълг на Гърция. Показателят за южната ни съседка е 132,4 процента, като след нея се нарежда Италия със 123,3 процента. Следват Португалия и Ирландия съответно с 111,7 и 108,5 процента.

Общо погледна показателят за края на първото тримесечие на година отчита, че отношението на правителствен дълг към БВП в страните от еврозоната е било 88,2 процента. В края на четвъртото тримесечие на предходната година е отчетено 87,3 процента.

В Европейския съюз показателят се увеличава до 83,4 процента. За предходния период европейската статистика отчита 82,5 процента.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | БВП | дълг | ЕС | евростат

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини