Над 50% свободен пазар на ток догодина

Добрев не подкрепя идеята на Иван Костов за закриване на БЕХ

18:09 09.07.2012

Свободният пазар на електроенергия в България ще прехвърли 50 процента през следващата година. В момента той е около 30 процента. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той направи изявление във връзка с изказване на съпредседателя на „Синята коалиция” Иван Костов, че у нас няма конкурентна среда за производителите на електроенергия.

Добрев обясни, че за първи път при управлението на ГЕРБ са започнали да се правят търгове за изкупуване на електроенергия и с всеки следващ търг, тези процедури ставали все по-прозрачни.

Благодарение на Български енергиен холдинг (БЕХ) процедурите във всяко от дружествата в енергетиката са много по-прозрачни, отколкото бяха до момента, заяви Добрев по повод предложението на синия лидер холдингът да бъде закрит.

„В много от случаите БЕХ отказва разходи, които дружествата се опитват да правят. Последният такъв случай е от миналата седмица, когато БЕХ отказа на „Мини Марица Изток” да закупи 42 автомобила”, посочи още министърът. 

По думите му твърденията на Иван Костов за вдигането на цената на тока са, за да не се говори за сключените по негово време договори за „Марица Изток” 1 и „Марица Изток” 3.

Министърът представи  договорите за „Марица Изток” 1 и 3 и обясни, че са конфиденциални и затова не могат да бъдат раздадени копия на всички, но се вижда датата, на които са подписани – 13 юни 2001 г. Няколко дни по-късно са парламентарните избори в България, като договорите са подписани 4 дни преди изборите в България, посочи Добрев.

„Към договорите има финансови модели, които определят как се изчислява цената на електроенергията. Тези договори са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят. „Марица Изток” 1 заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. От януари тази година броим 15 години – до 2027 г. ние ще плащаме над 100 лв. електроенергия от „Марица Изток” 1, благодарение на тези договори, подписани в срядата преди изборите, на церемония в „Гранитна зала” на Министерски съвет, в присъствието на министър-председателя по онова време - Иван Костов”, каза Делян Добрев. 

Той обясни, че договорът за „Марица Изток” 1 е особено интересен, тъй като е сключен с офшорната компанията 3С Limited.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ток | цена | електроенергия