„Булгартрансгаз“ пусна обществената поръчка за „Турски поток“

След месец става ясно има ли реален интерес „Турски поток“ да мине през България

16:12 21.12.2018

"Булгартрансгаз" пусна обществената поръчка за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до границата със Сърбия, откъдето евентуалното ще мине бъдещото трасе на "Турски поток". С нея на хартия реално се дава началото на реализацията на газов хъб "Балкан".

"Обществената поръчка е под условие и зависи от това дали има кандидати, които желаят да ползват капацитета. Стойността ѝ е 2.286 млрд. лева без ДДС", каза енергийният министър Теменужка Петкова. 

Днес „Булгартрансгаз“ стартира провеждането на ангажиращата Фаза 3 от процедурата за разширяването на газопреносната инфраструктура, след като по-рано процедурата беше одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Обвързващата фаза от пазарния тест за резервиране на капацитет ще бъде показател за наличието на икономически интерес от осъществяването на проекта за развитие и разширение на  газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

В нея участниците в процедурата подават обвързващо искане за добавени капацитети и в случай на успешно проведена процедура (положителен резултат от икономическия тест на жизнеспособността на потенциалния проект), подписват обвързващи Договори за пренос.

Проектът е част от общата концепция за изграждане на газоразпределителен център в България и включва разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от българо-турската до сръбско-българската граница, изграждането на междусистемните газови връзки със съседните на България страни, стартиране на борса за търговия с природен газ и либерализиране на българския газов пазар.

С решението на регулатора са одобрени обвързващи правила за провеждане на ангажиращата Фаза 3, както и Методика за образуване на цените за резервиране на капацитет. На „Булгартрансгаз“ ЕАД са утвърдени необходими годишни приходи от реализацията на добавен капацитет, разпределян във фаза 1 на икономическия тест на процедурата Оpen season за „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“, в размер на 329 331 хил. лв., при фактор на разпределение на необходимите приходи, свързани с допълнителния капацитет (F-factor), в размер на 0,9.

Енергийният регулатор утвърди норма на възвращаемост на капитала преди данъчно облагане в размер на 8,86%. Тя е валидна при провеждане на отделните фази на икономическия тест на процедурата Оpen season по проекта на „Булгартрансгаз“ ЕАД.  

В периода 21 юли – 21 август 2017 г. беше проведена Фаза 1 от процедурата (необвързващи прогнози за търсенето на добавен капацитет към/от съседните пазарни зони), а в периода 27 март-27 април 2018 г. беше проведена Фаза 2 от процедурата (неангажиращи оферти за добавен капацитет). В резултат от проведените неангажиращи фази и проведени предпроектни проучвания беше идентифицирана и определена необходимостта от развитието на разширение на газопреносната инфраструктура.

Петкова каза още, че държавата е закупила необходимите квоти емисии, за да може спокойно да работи ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Закупени са 6.5 млн. квоти, чиято единична средна цена за е около 21 евро. Общо са платени 324 млн. лева. Платената сума гарантира стабилно функциониране на централата и няма да се стига до спиране на мощностите, каквито опасения имаше, обясни тя.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: газопровод | Булгартрансгаз | Турски поток | процедура | трета фаза

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ