Евродепутатите настояват за пълен одит на Facebook

Те излязоха с резолюция месеци преди изборите за парламент през 2019 г.

Снимка: БТА
18:29 25.10.2018
Европейският парламент (ЕП) призова за пълен одит на Facebook, след като компанията бе замесена в поредица от скандали за нарушаване на личните данни. Настояването идва месеци преди насрочените за май 2019 г. избори за нов парламент на Общността. 

Най-голямата социална мрежа в света е подложена на ожесточени критики заради случаи на злоупотреба с лични данни и използването ѝ за манипулация от страна на руски тролове по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Преди броени часове излезе и новината, че на компанията е наложена глоба от 500 000 британски лири от регулатора в Обединеното кралство заради инцидента с Cambridge Analytica. 

Сега членовете на ЕП призовават гиганта да позволи на органите на ЕС да извърша пълен одит, за да оценят степента на защита на данни и сигурността на личната информация на потребителите. В резолюцията се препоръчва още Facebook да предприеме допълнителни промени, за да се бори по-добре с потенциална намеса в изборите. 

В текста изтъква, че заради зачестилите скандали социалната мрежа  е нарушила доверието на европейските потребители, а „всъщност и законите на ЕС“. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | одит | ЕП | избори за европейски парламент

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини