Испанският летищен оператор Aena иска Летище София

Това твърди испанското издание Expansion

Испанският летищен оператор Aena иска Летище София
Испанският летищен оператор Aena, който обслужва летището в Барселона, е кандидат за концесията на Летище София, пише испанското издание Expansion. Компанията ще участва в концесията в партньорство с австралийската компания First State. Стратегията на държавното дружество е да продължи да расте с проекти извън страната. Летищният оператор оперира 46 летища в Испания и участва директно и индиректно в мениджмънта на 16 летища в Европа и САЩ, включително лондонското летище Luton.

Към момента единственият кандидат, който официално потвърди своите намерения да участва в тръжната процедура по отдаване на концесията на Летище София, е британската летищна група Manchester Airport Group.  От компанията коментираха пред медии, че са запознати с търговските условия на концесията, които са „много подобни на тези по други места по света и в Европа“.

Испанското издание посочва още възможни кандидати за софийското летище като сред тях са германският оператор „Фрапорт“, който оперира летищата във Варна и Бургас и френският ADP. Правителството очаква да получи близо €4 млрд. от 35-годишната концесия на столичното летище, в която се включва и първоначалната сума, която концесионерът трябва да плати - около 600 млн. лв.
Коментари: 0