Габриел: До края на годината искам резултати срещу фалшивите новини

Усилията продължават да са съсредоточени върху премахването на фалшивите профили от социалните мрежи

10:40 30.11.2018
До края на годината българският еврокомисар по цифрови икономика и общество Мария Габриел иска да види измерими резултати в борбата срещу фалшивите новини. Това каза тя в сутрешния блок на БНТ и обясни, че най-вече иска напредък в увеличаването на прозрачността в медийния сектор.

„Искам да видя резултати по няколко ключови индикатора: какво се случва с прозрачността - прозрачност на съдържанието, прозрачност на собственика, прозрачност на политическата реклама. Нашият подход следва и парите - това за нас е един от най-важните приоритети. Второ: продължаваме да се концентрираме върху това хората да знаят кога срещу тях има бот и когато има човешко същество”, каза европейският комисар.

Габриел подчертава, че регулаторните органи продължават да фокусират усилията си върху премахването на фалшивите акаунти, тъй като те са основният механизъм за разпространение на фалшивите новини и въпросните профили стават все по-трудно различими.

Еврокомисарят отбеляза, че за първи път в историята има изготвен кодекс за съвместна работа между онлайн платформите, рекламодателите, журналистите, неправителствения сектор и научните изследователи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: медии | Мария Габриел | фалшиви новини | собственост на медиите | борба срещу фалшивите новини | фалшиви профили

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини