Управляващите решиха да вдигнат цената на IQOS стиковете двойно

Депутатите от ГЕРБ предлагат промени, с които да приравнят нагреваемите стикове към обикновените цигари

Снимка: Economic.bg/Архив
Депутатите от управляващата партия ГЕРБ са решили да вдигнат близо четири пъти акциза върху стиковете, които се използват в новите електронни устройства, които позволяват пушене чрез загряване, а не горене. Това по предварителни изчисления ще оскъпи кутията стикове за пушене близо два пъти.

В момента в България лиценз да предлага тази иновативна технология при тютюнопушенето има само Philip Morris с тяхното IQOS. Към момента, с влезлите в сила от 1 януари 2018 г. промени в Закона за акцизите и данъчните складове, нагреваемите тютюневи изделия се облагат само със 152 лв. акциз за килограм тютюн в тях. Така на дребно една кутия с 20 стика вътре струва 5.5 лв.

Управляващите, които преди по-малко от половин година приеха първия акциз, очевидно са сметнали, че той е твърде малък и сега приемат поправки в Закона, с които ще го увеличат близо четири пъти. На практика промените премахват преференциите за нагреваемите тютюневи изделия и ги приравняват към конвенционалните цигари, въпреки че иновативната технология е доказано в пъти по-полезна, отколкото обикновените цигари. Вероятно поради тази причина устройствата на Philip Morris стават все по-популярни на българския пазар.

В момента една кутия със стиковете на IQOS се облагат с 93 ст. акциз (на база количеството тютюн вътре), след което пакетът се облага с 20% ДДС.

След промяната, която е предвидена да влезе в сила от 1 октомври, ще се облага всеки отделен стик – веднъж със специфичен акциз и веднъж с пропорционален. От тази година първият е 109 лв. за 1000 къса, а вторият – 25% от продажната цена, но не по-малко от 177 лв. Така изчисленията показват, че облагането ще достигне 3.54 лв., след което ще се добави и 20% ДДС.

Така една кутия стикове за IQOS вероятно ще достигне близо 10 лв.

Вносителите от ГЕРБ – 64 депутати, сред които и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, не представят конкретна и ясна мотивировка на своето решение. Само се изтъква, че този тип продукт все още е масов само в определени държави, а на Европейската комисия ѝ е „трудно да изработи конкретно определение, което да обхваща тези продукти, както в настоящия им вид, така и в бъдещите им варианти".  Също така вносителите изтъкват, че заради посочените трудности ЕК ще преразгледа облагането на тютюна в следващия си доклад  до Съвета относно Директива 2011/64/ЕС относно структурата и ставките за обработен тютюн.

В оценката на въздействието, приложена към законопроекта, не се посочват конкретни числа, свързани с бюджетния ефект от промените, въпреки че такъв ще има и поради тази причина вносителите по закон трябва да са го сметнали. В кратко резюме депутатите от ГЕРБ само са повторили мотивите към законопроекта и са заключили, че не бива стиковете да се облагат по-малко, отколкото конвенционалните по-вредни цигари.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ГЕРБ | Менда Стоянова | IQOS | акциз върху нагреваеми стикове | акциз върху цигарите

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини