Германия мисли да затвори всички въглищни централи до 2038 г.

За целта държавата ще трябва да плати 40 млрд. евро компенсации на засегнатите компании и региони

Снимка: БТА
17:12 26.01.2019
Германия трябва да закрие всички свои електроцентрали, работещи с въглища, най-късно до 2038 г. Това обяви правителствена комисия, която предлага на засегнатите от спирането компании и области да се отпусне финансова помощ. Общата ѝ стойност е изчислена на 40 млрд. евро.

Плановете на тази комисия са в центъра на германската стратегия за преминаване към възобновяеми енергийни източници. Данните показват, че през миналата година ВЕИ централите са осигурили 40% от енергийния микс на най-голямата европейска икономика. Също така възобновяемата енергия за първи път в историята е надхвърлила въглищното производство.

Споразумението между всички засегнати страни е постигнато след 20 часа преговори, пише Reuters. Първоначално местните власти и предприятията са искали да получат общо 60 млрд. евро.

„Този план ще даде възможност да се постигнат целите при изменението на климата, определени от германското правителство, но също така, и това е важно, да се постигне достъпно и сигурно енергийно производство“ каза Барбара Праториус, професор по екология, член на комисията. „Голяма част от населението стои зад излизането от въглищата, но това трябва да се случи по надежден, приемлив и достъпен за регионите начин“, каза тя.

В първата стъпка оператори на централите, включително RWE, Uniper, EnBW и Vattenfall, ще бъдат помолени да закрият около 12.7 GW капацитет до 2022 г., което се равнява на около 24 големи електроцентрали.

Според плана капацитетът на въглищната електроенергия в Германия ще се свие на половина до 2030 г., или до 17 GW.

Компенсационните плащания следва да се прилагат както за действащите предприятия, така и за тези, които все още не са влезли в експлоатация или са все още в процес на изграждане, включително новата централа на Uniper.

Начините за определяне на обезщетенията могат да включват търгове за капацитет или запазване на съоръженията в режим на готовност, подобно на съществуващите плащания за поддържане на резерв.

Предложенията на комисията, ако бъдат изпълнени, ще бъдат втората голяма намеса в енергийния пазар на Германия през последното десетилетие след решението от 2011 г. да бъдат затворени всички атомни електроцентрали до 2022 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: въглищни централи | германска енергетика | затваряне на централи | централи на въглища

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини