Глосов: Хакерски намеси също създадоха проблеми с е-винетките

Не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките

11:43 05.01.2019

Освен софтуерните проблеми при системата за електронни винетки е имало и хакерска намеса. Това заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов по Нова ТВ.

„Преобразуването е проблем, който се дължи не толкова на софтуера и на обслужаваето от нашата страна, колкото на хакерски или неправомерни влизания на хора, които са залоупотребявали с услугата на конвертиране“, каза Глосов. Той обясни, че има случай на един и същи регистрационен номер с над 160 влизания с различни срокове на конверитране.

„Като изключихме възможността за конверитране и за такива намеси, системата и сайтът нямат проблеми“, коментира експертът. По думите му това обаче не се дължало на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера и този проблем също се отстранява.

Има проблеми и за всички затруднения, които се създадоха се реагира веднага и се отстраняват,  но това е нещо ново, което сега се внедрява и  започва да работи. Считам, че до седмица  техническите проблеми ще бъдат отстранени, каза председателят на АПИ. Той съобщи, че броят продадени електронни винетки се увеличава и досега са продадени над 71 000 броя за над 5 млн. лв.

Той каза още, че не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките, като това ще стане ясно през следващата седмица.

Фирмата-изпълнител също може да поеме отговорност и това ще се прецени след анализа на проблемите, които се създадоха при продажбата на електронните винетки и през следващата седмица това ще се знае. Той подчерта, че ако фирмата не е спазила графиците и това се проверява в момента по отделните видове дейности, съгласно договора, отговорност ще бъде потърсена и от нея.

Глосов каза още, че не му е искана оставка и не отговори на въпроса дали трябва да напусне поста си след проблемите с елекетронните винетки. „Дейността на АПИ не се свежда само до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности. До вчера на обяд не знаех за тези рокади. Това е преценка на премиера”, каза Глосов.

Освобождаването на инж. Веселин Давидов - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", отговарящ за изграждането на електронната система за събиране на пътни такси и на Антон Антонов - директор на Националното тол управление, е по преценка на министър-председателя и на  ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза още той. Глосов не коментира дали това е достатъчно за целия хаос, който се създаде при пускането на електронните винетки. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | винетки | система | Светослав Глосов | проблем | електронни винетки | конвертиране | хакерска намеса