Инфлацията в Турция надхвърли 25%

Курсът на турската лира реагира негативно на новината

10:58 05.11.2018
Инфлацията в Турция за седми пореден месец е нараснала. За октомври тя е достигнала 25.24%, което е с 0.72 пр. п. повече, отколкото през септември. Фактът, че инфлацията нараства въпреки повишения основен лихвен процент от страна на турската Централна банка и обещанието на Анкара да води по-отговорна финансова политика, показва, че кризата с турската лира има дълготраен ефект върху цялата икономика на югоизточната ни съседка.

През октомври средното равнище на потребителските цени в Турция е нараснало с 2.67% спрямо същия месец на 2017 г. Така данните от турския статистически институт са по-високи от 2-процентната прогноза, направена от анализатори, участвали в допитване на Reuters. Агенцията обяснява, че поредният ръст на инфлацията ва Турция вероятно се дължи на решението на централната банка от миналия месец да не повишава бенчмарковата си едномесечна репо лихва.

Турската лира реагира негативно на данните за инфлацията, обезценявайки се с над 0.30% спрямо долара и еврото.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: инфлация | Турция | турска лира | потребителски цени | валутна криза в Турция | инфлация в Турция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини