Интересът към терминала за втечнен газ край Александруполис е огромен

Резервираните количества са двойно повече, отколкото е техническият капацитет на проекта

11:11 03.01.2019
Двадесет дружества са изразили интерес към резервиране на общо 12.2 млрд. куб. м годишно от капацитета на плаващия терминал за регазификация на втечнен природен газ (LNG) край Александруполис. Това бе обявено официално от гръцката компания „Газтрейд“, която разработва проекта. Дружеството уточнява, че първата фаза на пазарния тест е завършила на 31 декември 2018 г.

Резервираните количества газ ще бъдат насочени към пазарите в региона на Югоизточна Европа. Изразеният интерес надхвърля техническия капацитет на проекта, който е предвиден в рамките на 5.5 млрд. куб. м годишно, обясняват от гръцката компания. В пазарния тест са се включили не само компании от Югоизточна Европа, но и част от големите международни търговци на газ също са изявили интерес към проекта.

Припомняме, че в приетата през ноември 2018 г. нова енергийна стратегия е записано, че „Булгартрансгаз“ трябва да предприеме необходимите действия за започване на процедура по придобиването на акционерно участие в проекта. Предвидено е участието на държавната газова компания да бъде в рамките на 20%. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова същото ще бъде и акционерното участие и на другите партньори в проекта.

Като основен източник на газ в този терминал се очаква да бъдат САЩ, Катар и други големи производители на втечнен природен газ. Проектът е важен и за хъб „Балкан“, който за да бъде финансиран от Европейския съюз, трябва да осигури няколко различни източници на газ, а не само руските доставки.
„Изключително успешният резултат от първата фаза на пазарния тест и големият интерес от страна на важни регионални и международни газови играчи към проекта за LNG терминал край Александруполис е ключова стъпка към изпълнението на проекта и най-вече към подобряване на енергийните позиции и диверсификацията на енергийните доставки на Гърция, България и целия регион на Югоизточна Европа“, заяви изпълнителният директор на „Газтрейд“ Константинос Спиропулос.

Първата фаза на пазарния тест беше стартирана на 30 октомври 2018 г. и бе проведена в съответствие с насоките за управление и разпределение на капацитета на LNG-терминала, одобрени от гръцкия Регулаторен орган за енергетика (РАЕ) и в синхрон с параграф 6 от чл. 36 на Директива 2009/73/ЕС.
Проектът ще продължи към следващата обвързваща фаза на пазарния тест, щом съответните нови насоки и известия до компаниите, участвали в първата фаза, бъдат одобрени от РАЕ.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: терминал за втечнен газ | терминал край Александруполис | втечнен газ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини