Иран ще добива 1 млн. барела петрол дневно въпреки американските санкции

През последните месеци Иран изнася 2.5 млн. барела петрол дневно

17:30 28.10.2018
САЩ няма да успеят да сведат до нула износа на ирански петрол, тъй като иранското правителство е подготвило план и е осигурило механизъм за действие. Това заяви днес първият вицепремиер на Иран Есхак Джахангири, цитиран от агенция ИРНА.

„САЩ лъжат света и американците за цената на петрола“, каза Джахангири на церемония в Техеран. По думите му САЩ лъжат, че Саудитска Арабия и други страни могат да компенсират евентуалния недостиг на ирански петрол и да попречат на повишаването на цените.

„Ако САЩ можеха да спрат иранския петролен износ, цената на петрола щеше до стигне 100 долара за барел“, подчерта той.

През последните месеци Иран изнася 2.5 млн. барела петрол дневно. „Макар сега износът да е с няколко хиляди барела по-малко, Техеран винаги е бил решен износът му да не пада под 1 млн. барела дневно, допълни той.

Джахангири заяви в началото на юли, че иранското правителство ще предлага черното злато на страната чрез националната фондова борса, след като САЩ заплашиха със санкции иранския петролен сектор в опит да ограничат износа.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: американски санкции | санкции срещу Иран | добив на петрол | ирански петрол | добив на петрол в Иран

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини