Италия въвежда базов доход от 780 евро

Той обаче ще се предоставя за срок от 18 месеца

Луиджи ди Майо
Луиджи ди Майо
Снимка: БТА
Италианското правителство одобри в четвъртък водещите реформи на системата за социално подпомагане и пенсионната система, които са част от предизборните обещания за социална реформа на Движение "Пет звезди" и дясната партия Лига, които управляват в момента.

Според подробностите, разкрити след заседанието на кабинета, ще бъде въведен базов доход до 780 евро (888 щатски долара) на месец ще бъде предоставен на самотно живеещи хора, без собствен дом (т.е. - живеещи под наем).

Сумата ще нарасне до 1080 евро за двойка с дете, 1280 евро за двойка с три деца и до максимум 1330 евро за семейство от трима възрастни и три деца.

Тези, които притежават жилище, няма да се възползват от вноска за наем (варираща между 150 и 280 евро), включена в сумата.

Мярката ще влезе в сила през април и ще продължи 18 месеца. Тя ще струва около 7 млрд. евро през 2019 г. и 7,8 млрд. евро през 2020 г., според лидера на "Пет звезди" и вицепремиер в кабинета Луиджи ди Майо.

Той обясни, че кабинетът е определил ясни правила, за да се избегнат злоупотреби.

Тези, които се възползват от подкрепата, ще получат предложения за работа от обществената служба за безработица, която няма да им бъде позволено да отхвърлят, или завинаги ще загубят правото си на базов доход.

Получателите също ще бъдат помолени да подпишат "пакт за работа" или "пакт за обучение" - в съответствие с техния професионален профил и уменията, от които се нуждаят, за да се върнат на пазара на труда - и да допринесат с труд до 8 часа на седмица социални дейности в техните общини.

Данъчни облекчения ще бъдат дадени на компании, наемащи тези, които се възползват от основния доход, обясни лидерът на "Пет звезди".

Според изчисленията на кабинета, базовият доход ще е от полза за около 5 милиона души, като 47% от тях живеят в Северна и Централна Италия и 53% на юг.

Цифрата съответства на най-новите данни, предоставени от Националния статистически институт (ISTAT) през 2018 г., които показват, че около 5 милиона души (или 1,8 милиона семейства) живеят под икономическите стандарти, определящи крайната бедност. Това представлява 8,3% от 60-милионното население на Италия.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Италия | социална политика | Лига | базов доход | Пет звезди

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини