Китай ще възобнови вноса на американски нефт

Това вероятно ще се случи през март 2019 г.

10:52 05.12.2018
Китайската петролна компания Unipec планира да възобнови вноса на суров нефт от САЩ заради постигнатото търговско примирие между президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин в събота, пише Reuters. Плановете са вносът да бъде рестартиран до март следващата година, тъй като след срещата между американския и китайския държавни глави рискът да бъдат наложени високи мита върху петрола е по-нисък.

Източници, пожелали анонимност, са казали за Reuters, че Unipec – търговското дружество на китайското държавно предприятие Sinopec – се стреми да рестартира вноса на американски нефт до 1 март. На тази дата изтича 90-дневният период за договаряне, определен от лидерите на двете най-големи световни икономики. Пекин замрази вноса на петрол от САЩ през октомври тази година, когато търговският спор с Вашингтон ескалира.

„Китайските търговци, които искат да купят американски суров петрол, ще побързат да внесат от суровината по време на този прозорец (който ще се отвори евентуално на 1 март)“, казал е високопоставен представител на Sinopec, пожелал анонимност. „Цените на петрола са ниски, така че е разумно да се складират някакви запаси от суровината“, добавил е той.

Официално обаче от Sinopec заявяват, че фирмената им политика не им позволява да коментират конкретни търговски сделки. От Unipec са отказали да дадат какъвто и да е коментар по темата.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Доналд Тръмп | търговска война | Си Дзинпин | американски мита | спор между САЩ и Китай | внос на петрол

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини