Лицево разпознаване заменя билетите в метрото в Пекин

Това обаче повдига редица въпроси за неприкосновеността

Снимка: Pixabay
20:34 19.06.2018
Операторът на метрото в Пекин обмисля въвеждането на технология за лицево сканиране и други биометрични технологии, които биха могли да се използват вместо билет, съобщава China Daily, цитирана от CNBC. Този ход обаче предизвиква опасения за неприкосновеността.

Технологиите за лицево разпознаване и сканиране на дланите на ръцете могат да бъдат въведени в железопътната мрежа в Пекин, съобщава изданието на сайта си, цитирайки Джанг Хуабин, ръководител на предприятието за развитие на метрото в Пекин.

Технологията може да се използва вместо традиционните системи за издаване на билети. Например лицето или отпечатъка на човек може да бъдат разпознати от камера или датчик, който след това позволява през преградата да се качат на влак. 

Но използването на биометрични данни повдига и опасения, че пътуващите се наблюдават, особено предвид чувствителността в Китай по отношение на цензурата и неприкосновеността на личния живот.

China Daily допълва, че в момента Шанхайското метро използва сканиране на отпечатъци за определени групи хора, например войници с увреждания, по някои линии от своята мрежа.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: метро | лични данни | билет | Пекин | неприкосновеност | лицево сканиране | отпечатъци

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ