Македонският парламент ще опита да пребори ветото за договора с Гърция

Документът трябва да се ратифицира с абсолютно мнозинство и отново да се изпрати на президента Георге Иванов за подпис

Протест от 23 юни в Скопие срещу споразумението с Гърция за промяна на името
Протест от 23 юни в Скопие срещу споразумението с Гърция за промяна на името
Снимка: БТА
10:46 05.07.2018
Днес македонският парламент ще гласува за втори път ратификация на споразумението за името на страната с Гърция и така ще опита да преодолее ветото на президента Георге Иванов, пише македонската агенция „Макфакс”.

След отказа на държавния глава да подпише документа, сега той трябва да бъде приет с абсолютно мнозинство от депутатите в Скопие, след което отново ще бъде пратен за подпис от Иванов.

На 26 юни македонският президент наложи вето на споразумението с Атина. Той посочи, че документът противоречи на Наказателния кодекс на страната и за споразумението може да се наложи присъда от пет години на премиера Заев.

Законът за ратификация на договора с Гърция беше приет от македонските народни представители на 20 юни. Споразумението предвижда името на Македония да бъде променено на „Северна Македония” (сега за вътрешна употреба се използва Република Македония, а на международно ниво - Бивша югославска република Македония).Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Георге Иванов | Зоран Заев | спор за името на Македония | спор между Македония и Гърция | промяна на името на Македония

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини