Нов срив на турската лира заради лоши прогнози на Moody’s

Рейтинговата агенция очаква нови проблеми за икономиката на югоизточната ни съседка

Турция и Аржентина ще преминат през големи турбуленции през идните тримесечия. Причината е, че икономическият ръст се забавя както в напредналите, така и в развиващите се, пазарни икономики. Това гласи доклад на Moody’s, адресиран към международните инвеститори.

Според рейтинговата агенция затягането на валутната политика на големите икономики и продължаващите геополитически търговски спорове продължават да подкопават доверието на инвеститорите в световен мащаб. Все по-мрачни са перспективите на Moody’s за ръст на развиващите се пазари като Турция и Аржентина. Според агенцията въпросните пазари са силно зависими от чуждестранните капитали и затова са най-уязвими на бъдещи сътресения.

Очакванията на експертите са турската икономика да премине през трудни моменти през първата половина на 2019 г. заради пропадането на турската лира и повишаващите се разходи по заемите, които оказват негативно влияние върху икономиката.

„Двуцифрената инфлация, резкият ръст в разходите по заемите и ограничените банкови кредити вероятно ще окажат негативно влияние върху покупателната способност на домакинствата и ще доведат до спад във вътрешното потребление и инвестиции”, обясняват от Moody’s.

За икономиката на Аржентина очакванията пък са, че до 2020г. тя няма да се върне към позитивен ръст заради строгата парична и фискална консолидация, договорена с Международния валутен фонд (МВФ).

Докладът на Moody’s оказа силно негативно влияние върху курса на турската лира, който се срина с 1.26% спрямо този на долара и с 1.10% спрямо еврото.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | Moodys | Аржентина | турска лира | курс на турската лира | валутна криза в Турция | аржентинско песо