Около 12 хил. имигранти са напуснали Германия срещу пари

За да се плаща на имигрантите да се върнат в родината си, в германския бюджет за 2017 г. са били заложени 40 млн. евро

Снимка: БТА
16:26 05.07.2018
От февруари 2017 г. досега около 12 хил. кандидати за убежище доброволно са напуснали Германия срещу парична компенсация. Това написа германският всекидневник „Цайт”, позовавайки се на данни от германското МВР.

Миналата година Германия стартира програма за компенсации за бежанците, които проявят желание да напуснат страната. Пълнолетните получават от хазната от 800 до 1200 евро, а за всяко дете се отпускат от 400 до 600 евро. В случай, че чужденците си заминат от Германия, преди да бъде разгледана тяхната молба, те получават добавки. Предполага се, че ще могат да използват тези пари като начален капитал, за да се устроят в родината си.

Не се съобщава, колко пари са били изплатени за година и половина. Знае се, единствено, че за тези цели в бюджета за 2017 г. са били заложени 40 млн. евро. Сред онези, които през дадения период са се завърнали у дома по тази програма, най-много са иракските граждани - 2200 души.

Дадената програма се критикува от говорителка на Левите Ула Йелпке. По думите ѝ, правителството фактически принуждава хората да заминават за държави където се води война и предоставя като компенсация тези „финансови стимули”, поставяйки под заплаха чужденците и техните семейства. От началото на мигрантската криза в Германия са пристигнали повече от милион бежанци.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бежанска криза | бежанци в Германия | мигранти в Германия | мигрантска вълна към Европа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини