Оланд: Grexit беше реална възможност

Бившият френски президент разкрива подробности и за участието му в драматичните преговори, довели до споразумението за третия меморандум на Гърция

19:48 11.11.2018
Grexit е бил реална възможност, става ясно от думите на бившия френски президент Франсоа Оланд пред гръцкия в. "Катимерини".

Оланд изтъква в интервю за вестника колко близо е била страната до излизане от еврозоната през лятото на 2015 г. и откроява съществената роля на германския канцлер Ангела Меркел за избягването на кризата.

Бившият френски президент разкрива подробности и за собственото си участие в драматичните преговори, довели до споразумението за третия меморандум на Гърция. 

"Аз бях един от настояващите да бъде потърсено решение, но без съгласието на Ангела Меркел всички мои усилия биха били напразни", заявява Оланд в интервюто. 

По думите му тогавашният президент на САЩ Барак Обама също е "оказал силен натиск" за постигането на пробив.

Гърция излезе през август от последната си спасителна програма с ЕС след осемгодишния период на меморандуми, осигуряващи на страната кредити при условие за икономически мерки.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Франсоа Оланд | grexit | гърциям еврозона | трети пъкет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини