От 1 януари НИМХ окончателно ще е към МОН

Институтът по метеорология и хидрология се отделя от БАН с цялото си имущество

Снимка: Economic.bg/ Архив
17:21 29.11.2018
Депутатите окончателно приеха Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да се отдели от Българската академия на науките (БАН) и да премине под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Освен това НИМХ ще бъде преобразувано от звено на БАН в юридическо лице. Промяната, заложена в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., беше гласувана от народните представители на второ четене.

В приетите днес текстове е записано още, че при отделянето си от БАН новото звено ще придобие цялото имущество, всички права и задължения, включително и членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология, и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми, на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Решението имуществото на НИМХ да не остане собственост на БАН ядоса научната академия, която оттегли подписа си от споразумението с МОН.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БАН | НИМХ | Българска академия на науките | Бюджет 2019 | Национален институт по метеорология и хидрология

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини