Субсидията за партиите остава 11 лв. въпреки обещанието на Борисов

Преди седмица премиерът заяви, че ще предложи намаление на субсидията, след като 2,5 млн. души са подкрепили референдума на Слави

Субсидията за партиите остава 11 лв. въпреки обещанието на Борисов

Снимка: Economic.bg

Премиерът Бойко Борисов не предложи на парламента да гласува субсидията за партиите за всеки получен глас на избори да се намали от 11 лв. на 1 лв., въпреки, че самият той обяви преди седмица в "Шоуто на Слави", че ще го направи. Днес парламентът прие без дебат сумата да остане каквато е била до момента, а именно 11 лв.

По време на гостуването си в шоуто Борисов обясни, че според него такова голямо понижение е лоша идея, тъй като ще направи партиите в България по-зависими от външни финансирания и това може да ги направи заложници на бизнесмени.

"Ако субсидията е 1 лв., партия с милиони гласоподаватели ще вземе достатъчно пари да остане финансово независима, но една партия със стотици гласоподаватели ще се окаже в трудно положение", поясни премиерът.

Въпреки това той заяви, че ще предложи понижението на субсидията, тъй като референдумът на Слави е подкрепен от 2,5 млн. души. Това обаче не се случи и днес годишният размер на субсидията за партиите бе гласуван без дебат.
Коментари: 0