Парламентът прие на първо четене новите изисквания за биогоривата

Дизелът ще трябва да съдържа 6% био добавка, а бензинът 8%

Промените, въвеждащи по-високо процентно съдържание на био добавка в горивата, бяха приети на първо четене от парламента днес. Следва промените да бъдат приети на второ четене, а действието им ще влезе в сила със задна дата - от 1 септември 2018 г.

От тази дата в горивото за дизелови двигатели трябва да влага биодизел минимум 6%, като минимум 1% от биодизела да бъде биогориво от ново поколение - отпадъци и остатъци от слама, водорасли, гроздови джибри, животински тор, утайка отпадъци и др.

Увеличава се процентът и при бензина като от 1 септември 2018 г. горивото за бензинови двигатели трябва да съдържа минимум 8% биоетанол и/или етери, произведени от биомаса. Според законопроекта този процент ще бъде още веднъж увеличен от 1 март 2019 г. като от тази дата бензинът ще трябва да съдържа минимум 9%.

Промените са с цел транспортиране на европейска директива и могат да бъдат бъдат отчитани за изпълнение на 10 % задължителен дял на енергията от възобновяеми източници в крайното потребление на енергия в транспорта.

България е определила и представила в ЕК национална цел за потребление на биогорива от ново поколение (биогорива, произведени от отпадъци и остатъци, като слама, водорасли, гроздови джибри, животински тор, утайка, отпадъци и др.) в размер 0.05% енергийно съдържание от задължителния дял на енергия от ВИ във всички видове транспорт, която следва да бъде постигната до 2020 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бензин | дизел | бизнес | парламент | промени | добавка | био гориво

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ