Първата анимация за финансово ограмотяване на деца е вече факт

Темата за парите е табу в общуването с децата в най-ранна възраст, отбелязват от Сдружение „За активно образование“

16:02 29.05.2018
Пред ученици от столичното 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри” беше представена първата българска образователна анимация на финансова тематика. Поредицата е плод на партньорство между Сдружение „За активно образование“, Miramar Film и Столична община.

Анимационната поредица е част от поредицата от образователни инициативи ФИНАНСОЛОГИЯ, която има за цел да подпомогнe родителите и учителите да преведат основни понятия от света на парите на детски език. Вече повече от година Сдружение „За активно образование“ работи в класове от начален курс на столични училища, за да създаде пакет от ресурси, подходящи както за използване в рамките на учебния процес, така и у дома.

„Основната ни задача беше да осигурим допълнителни средства и канали за придобиване на финансови знания за децата на възраст между 6 и 12 години. Направеното проучване сред учениците еднозначно установи, че темата за парите остава табу в общуването с децата в най-ранна възраст. Това естествено има своите негативни последици на по-късен етап, когато младите хора не се справят с управлението на бюджетите си и статистиката отчита най-високи нива на задлъжнялост във възрастовата група 18-25 години”, коментира Пепи Димитрова, председател на Сдружение „За активно образование“.

Димитрова, която ръководи и проекта ФИНАНСОЛОГИЯ, отбеляза, че родителите много се страхуват да оставят децата да допускат грешки. „Създават условия на пълна превенция, дават на децата парите ежедневно или дават допълнителна сума, когато детето не се справи с разпределението. Това създава у детето усещането, че моделът на спасяване ще продължи да съществува през целия му живот. Истината е, че всеки допуска финансови грешки, колкото на по-ранна възраст се случва това, толкова по-малки са щетите”, коментира тя. Първият епизод на новата анимация може да намерите в YouTube.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финанси | пари | деца | поредица | анимация | финансово ограмотяване | грамотност | Пепи Димитрова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини