Порожанов: Смъртността сред пчелите в България клони към нула

Земеделският министър припомни, че преди време оранжеристите са твърдели безпочвено, че имат финансови проблеми

Земеделският министър Румен Порожанов (отляво) и главният изпълнителен директор на "Метро" Атила Йенисен
Земеделският министър Румен Порожанов (отляво) и главният изпълнителен директор на "Метро" Атила Йенисен
Снимка: Economic.bg/ Цветан Петров
На пчеларите в България може да се окаже финансова подкрепа по схемата „де минимис”, но преди това Министерството на земеделието и храните (МЗХ) трябва да провери дали са верни твърденията им за висока смъртност сред пчелите и дали имат критични проблеми с производството. Това каза след въпрос на репортер от Economic.bg земеделският министър Румен Порожанов, който присъства на откриването на обновения щанд с мед на „Метро”.

Вчера председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов каза пред БНР, че пчеларите са насрочили за 10 декември национален протест с искане да им се плащат по 60 евро годишно за опрашването на всяко регистрирано пчелно семейство. Те искат също да се криминализира нерегламентираното третиране на земеделските култури и да се следи по-добре нелегалния внос в България на забранени пестициди, които увеличават смъртността сред пчелите.

„Имаме разминавания в данните. Имаше среща при зам.-министър Иванов и по данни от Агенцията по храните смъртността съвсем не е 30%, както обявяват пчелопроизводителите, тя клони към нулата. Или по някакви причини пчеларите не обявяват всички смъртни случаи”, каза Порожанов. Той добави, че помощта по „де минимис” е единствената законово възможна.

Министърът даде за пример твърдения на оранжеристите в България, че имат много високи разходи и търпят големи загуби. Проверка на счетоводните данни на 10 произволно избрани оранжерии обаче показала съвсем друго. Оказало се, че производителите харчели за декар площ точно два пъти по-малко, отколкото твърдели.

Порожанов каза още, че е възложил да се направи анализ на добива на мед през тази година, защото и през миналата година е имало понижение на общото количество произведен мед в България. Ако този анализ установи, че по-малкото произведен мед влошава до критично ниво финансовото състояние на пчеларите, то ще им бъде предоставена помощ по схемата „де минимис”.

Земеделският министър подчерта, че вече са направени много неща за запазване здравето на пчелите, като една от тях е забраната да се използват неоникотиноиди, които увеличавали смъртността на насекомите.

„Разбира се, трябва и контрол, за да се спазва забраната, но вече има направени много стъпки за стабилизирането на този сектор от животновъдството. Не изключвам и да бъде оказана помощ по „де минимис”, но тя ще е по-скоро въз основа на анализ за това дали пчеларите имат критично състояние на производството заради определени, най-вече климатични, фактори или не”, каза Порожанов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пчелари | мед | МЗХ | Румен Порожанов | Министерство на земеделието и храните | министър на земеделието | производство на мед

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини