Рязък ръст на въглеродните емисии в САЩ

Експерти очертават няколко причини за това рязко увеличаване

Снимка: Pixabay
20:14 08.01.2019

През 2018 г. емисиите на парникови газове в САЩ рязко нараснаха. Това се посочва в проучване на компанията Rhodium Group. Ако през 2015 г. емисиите в САЩ са намалели с 2.7%, през 2016 г. - с 1.7%, през 2017 г. - с 0.8%, то през 2018 г. те се увеличават с 3.4%. По-голямо увеличение на емисиите в САЩ през последните 20 години се наблюдава едва през 2010 г. - с 3.6%.

Експерти от анализаторската компания очертават няколко причини за това рязко увеличаване на емисиите на парникови газове. „Въпреки затварянето на рекорден брой електроцентрали, работещи с въглища, през миналата година, електроцентралите на природен газ не само надхвърлиха възобновяемите енергийни източници при замяна на енергията, генерирана от въглищните централи, но и станаха основният източник на растеж на търсенето на електроенергия“, става ясно от анализа. В резултат на това, емисиите на парникови газове от енергийния сектор през миналата година в Съединените щати са се увеличили с 1.9%, казват експертите. В същото време транспортният сектор в САЩ остава основният източник на емисии за последните три години. Значителното търсене на дизелово и авиационно гориво също допринасят за резултатите.

Значително увеличение на емисиите е отбелязано и в строителния и промишления сектор. Това отчасти се дължи на необичайно студеното време, установено в Съединените щати в началото на миналата година.

От тази ситуация се вижда, че е направено твърде малко за декарбонизация (намаляване на въглеводородните емисии) във всички сектори, изброени по-горе, пишат от Rhodium Group.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | коли | въглеродни емисии | сектори | електроцентрали | декарбонизация | Rhodium Group

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини