Шефът на АПИ подаде оставка заради винетките

След фалстарта при въвеждането на е-винетките премиерът е поискал оставката на инж. Светослав Глосов

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов е извикал ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за доклад относно темата с електронните винетки и тол системата, съобщиха от правителствената пресслужба. 

След разговора премиерът е поискал оставката на  председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов, който я е подал пред министъра. До нея се стигна след тоталния срив със системата с електронните винетки, необоснованите обществени поръчки (като двата луксозни джипа за 222 хил. лв), както заради цялостното качество на пътищата. Глосов не можа да изкара и година на поста - той смени инж. Дончо Атанасов на председателското място през юни 2018 г.

По нареждане на Борисов в събота още двама ръководители от АПИ, както и един от съветниците на регионалния министър подадоха оставки. Като член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ бе освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си се разделиха още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, който бе назначен само преди няколко месеца, и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Проблемите с електронните винетки започнаха още на 1 януари когато на много от граничните пунктове не бяха монтирани устройства за закупуването им, което доведе до напрежение и големи опашки по границите. Освен това от АПИ признаха, че периодът за конвертиране на хартиените стикери в електронни отпада, заради "хакерски атаки" и над 30% некоректно попълнени данни. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | оставка | АПИ | Агенция пътна инфраструктура | Светослав Глосов