Woodside се включва в търсенето на нефт и газ в блок „Хан Кубрат“

Държавата позволи на Shell да прехвърли 30% правата за находището

16:01 19.12.2018

Австралийската компания Woodside Energy поема 30% от правата за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „Хан Кубрат“ в териториалните ни води в Черно море. Делът се прехвърля от оператора на блока британско-холандската Shell („Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“). Това реши Министерски съвет на днешното си заседание.

С решението се упълномощява министъра на енергетиката да сключи допълнително споразумение по договора за търсене и проучване на нефт и природен газ. То ще е между „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“, „Уудсайд Енерджи (България) Лимитид“ и министъра на енергетиката. Разходите ще бъдат изцяло поети от Shell.

Споразумението между двете компании е постигнато още през юли тази година и във връзка с това компанията е регистрирала дъщерно дружество във Великобритания - Woodside Energy (Bulgaria) Limited.  

През октомври 2015 г. Министерският съвет даде разрешение на „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.“, да извърши търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-14 Силистар“, разположен в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Договорът за търсене и проучване е подписан на 23.02.2016 г. и е за пет години до 2021 г.

През април 2017 г. с разрешение на Министерски съвет „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.“ прехвърли изцяло правата на „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.“. Тогава със същото решение беше сменено и наименованието на проучвателната площ на „Блок 1-14 Хан Кубрат“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Черно море | Shell | Хан Кубрат | дял | решение | Уудсайд Енерджи България Лимитид | проучване нефт и газ | прехвърляне | Woodside Energy

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини