Закриват Фонда за лечение на деца в чужбина

Функциите му ще изземе НЗОК

Снимка: Economic.bg
13:26 22.10.2018
Фондът за лечение на деца в чужбина ще бъде закрит, а функциите му ще се изземат от Националната здравноосигурителна каса, потвърдиха от здравното министерство. Мярката е част от реформите на ресорния министър Кирил Ананиев. Предвижда се и обединяване на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителна агенция "Медицински одит".

От пациентските организации заявиха че в момента не трябва да се прави подобен експеримент с болни деца. Според тях Здравната каса няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда. 

Към момента не става ясно дали ще бъде закрит Общественият съвет, който обсъждаше заявленията на родители на болни деца. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева заяви, че "това не е най-важният въпрос", пише "Дарик". По думите й прехвърлянето на Фонда към Касата ще увеличи административната тежест и Касата има компетенции в тази посока. 

Функциите на Агенцията по трансплантации и Медицински одит ще се слеят и ще се следят от нова комисия към Министерство на здравеопазването. Към момента не става ясно дали изпълнителните им директори ще запазят постовете си. 

Предстои промените да се обсъдят от Националния съвет за тристранно сътрудничество и Министерски съвет, а след това да се гласуват в парламента. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НЗОК | фонд | закриване | Кирил Ананиев | лечение на деца | здравна реформа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини