Български работодател премахна понеделника от работната седмица

Той не възнамерява да увеличи работните часове през останалите дни, както и да намали възнагражденията на служителите

Снимка: Pixabay

Български работодател от Русе въведе 4-дневна работна седмица за служителите си, с което съкрати работното им време до около 32 часа. Фирмата се занимава с консултантски услуги и семинари в областта на обществените поръчки и в нея работят предимно млади хора, разказа собственикът Петър Петев пред Economic.bg. 

Той сподели, че решението му е било провокирано от редица статии в международни издания, които пишат за ползите от намаляване на работното време, като най-големите от тях са по-малко стрес и повече мотивация на работниците.

„Усещам мотивираност сред екипа и съм сигурен, че този метод ще продължи да работи ефективно и занапред“, казва Петър Петев. Той избира да тества метода през летния сезон, за да адаптира служителите си към нововъведението.

Работодателят не възнамерява да увеличи работните часове през останалите дни, както и да намали възнагражденията на служителите. „Не виждам смисъл в това да съкратя дните и да увелича часовете, тогава процедурата губи своя смисъл. Смятам, че за 4 дни можем да свършим също толкова работа, колкото и за 5“, каза още Петев.

Той е изненадан от факта, че все още в България няма компании, които да въведат 4-дневната работна седмица, което го мотивира и го прави новатор в областта. Ако методът му продължи да функционира положително, без да се отразява на работата, Пенев възнамерява да задържи съкратената работна седмица и да я популяризира сред българските работодатели.

Работната седмица в България е втора по дължина сред страните от Европейския съюз, показват данни на Евростат от 2018 година. Българите работят около 40 часа и 8 минути и се нареждат едно място след 42-часовата работна седмица в Гърция. За сравнение средната работна седмица в ЕС е с продължителност около 37 часа. Редица проучвания погазват, че съкращаването на работната седмица намалява стреса сред служителите и увеличава тяхната продуктивност.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работа | служители | Русе | понеделник | 4-дневна работна седмица