Бил Гейтс: Технологичните гиганти трябва да бъдат регулирани сега

Влиянието на тези компании се простира във всички сфери на живота днес

Основателят на Microsoft Бил Гейтс смята, че американското правителство трябва да засили регулациите върху големите технологични компании, чието влияние в културата, бизнеса и всички сфери на живота става все по-голямо, предава CNN.

"Технологиите са станали толкова важни, че правителствата трябва да помислят: Какво означава това за изборите? Какво означава това за тормоза? Какво означава това за органите за наблюдение, които помагат за следенето на финансите или прането на пари с наркотици?", коментира Гейтс, според когото държавата трябва да се намеси.

Неговите очаквания са за повече регулации в сектора на технологиите, особено що се отнася до въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот. За това подсказва случващото се с Facebook, която усилено търгува с лични данни, а сега реномето ѝ и доверието в нея страдат точно по този повод.

обръщайки внимание, че досегашният модел на потребление е довел до тази ситуация, Бил Гейтс призовава за преосмисляне, "така че ползите да надхвърлят негативите".

През 1998 г. Microsoft се сблъска с антимонополно дело и бе принудена да промени някои от своите бизнес практики, за да уреди спора си с Министерство на правосъдието в САЩ. Според Гейтс днешните технологични гиганти са можели да се поучат от този опит.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Microsoft | САЩ | бил гейтс | регулации | технологични компании | Силициева долина | гиганти

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини