БСП предложи 30 пъти по-високо данъчно облекчение за родителите

Според Столетницата така може да се реши проблемът с понижаващата се раждаемост сред образованите и рабощетите

12:25 14.06.2019
Данъчното облекчение за българи или чужденци в България, които имат непълнолетни деца, да стане 6000 лв., предложи БСП под формата на законопроект с промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Ако се приеме, така облекчението ще е 30 пъти по-високо от записаното в момента в Закона обезщетение за едно дете – 200 лв.

Въпросният закон гласи, че местните граждани или чужденци, установени в страна членка на ЕС, имат право да ползват данъчно облекчение за деца, като въпросното облекчение се приспада от сумата от годишните данъчни основи. За България в момента облекчението е 200 лв. при едно непълнолетно дете, 400 лв. при две ненавършили пълнолетие деца и 600 лв. при три и повече непълнолетни деца. Предложението на БСП е облекчението да стане 6000 лв., като броят на децата няма да има значение.

Вносителите на законопроекта също така предлагат месечната данъчна основа, по която работодателите изчисляват данъка за доходи от трудови правоотношения, който да удържат авансово от заплатата на служителя, да се понижава с по 500 лв. за всяко едно родено дете.

Същевременно се предлага, ако облагаемият доход на човек от всичките му източници на доходи, придобит от началото на данъчната година и подлежащ на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, надхвърли 6000 лв. за всяко едно непълнолетно дете, то лицето да дължи авансово данък за доходи по чл. 29 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Също така, ако облагаемият доход на даден човек от всичките му източници на доходи, придобит от началото на данъчната година и подлежащ на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, надхвърли 6000 лв., то лицето ще дължи авансово данък за доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество.

Когато става дума за доходи от обезщетения за пропуснати ползи и неустойки от подобен характер, от лихви, от производствени дивиденти от кооперации, от права на интелектуална собственост по наследство и други източници, които не са обложени с конкретни данъци, данъкът върху тези доходи ще се дължи отново, когато облагаемият доход на даден човек от всичките му източници на доходи, придобит от началото на данъчната година и подлежащ на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, надхвърли 6000 лв.

От БСП обясняват, че целта на предложените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица е да се дадат по-големи данъчни преференции на работещите родители с деца на възраст до 18 години.

Според вносителите на законопроекта прилаганата от дълги години данъчна политика в България в областта на прякото данъчно облагане е за ниски ставки върху преките данъци при широка данъчна основа на фона на малко на брой данъчни преференции и облекчения. Според тях отчасти на това се дължи спадът на раждаемостта в България, който е най-силно изразен сред представителите на т.нар. „средна класа” – образованите, социализираните и работещи български граждани.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БСП | деца | облекчения | раждаемост | физически лица | данъчно облагане | данък върху доходите | родители | подоходно облагане | Българска социалистическа партия | данъчно облекчение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини