Чужди инвеститори са вложили €26 млрд. в България за 19 години

Най-много инвестиции са направени в сектора на промишлеността

Снимка: Pixabay
13:05 30.08.2019
Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България за периода между 2000 и 2018 г. са оценени от НСИ на 25.5 млрд. евро по текущи цени. По предварителни данни само през миналата година нефинансови предприятия с чуждестранно участие в капитала от 10 до 100% са вложили в страната 980 млн. евро.

Най-много инвестиции за 20-те години, за които НСИ има данни, са направени в сектора на промишлеността - 10.9 млрд. евро, следвани от услугите - 6.4 млрд. евро. В сектор "Строителство" преките чуждестранни инвестиции са 457 млн. евро. Относителният дял на ПЧИ в промишлеността обаче намалява с 1.1 процентни пункта през 2018 г. спрямо година по-рано.

Източник: НСИ

Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) по икономически дейности във всички сектори на икономиката в периода 2000-2018 г. са 19.3 млрд. лв. по текущи цени. Най-много разходи за закупуване на земя и за изграждане на сгради, строителни съоръжения, машини, съоръжения, оборудване, транспортни средства и др. са направени в промишлеността - 5.7 млрд. лв., следвани от сектора на услугите - 4.9 млрд. лв. В сектор "Строителство" инвестициите в ДМА са 1.5 млрд. лв.
Източник: НСИ

В структурата на разходите за придобиване на ДМА се наблюдава спад в промишления сектор и сектора на услугите, като относителният им дял намалява съответно с 1.4 и 0.4 процентни пункта в сравнение с предходната година, показват още данните. Нарастване на направените инвестиции по видове се наблюдава в сгради, строителни съоръжения и конструкции и транспортните средства, като относителният им дял се увеличава съответно с 0,1 и 0,6 пункта в сравнение с предходната година. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НСИ | чужди инвестиции | преки инвестиции | 2018 | ПЧК

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини