Джак Ма: Работно време от 12 часа на седмица може да стане норма

Милиардерът говори заедно с Илон Мъск на форум за изкуствения интелект в Шанхай

Снимка: БТА
09:14 29.08.2019
Милиардерът Джак Ма, отявлен застъпник за екстремната работна култура в Китай, каза, че хората трябва да могат да работят само 12 часа седмично, използвайки предимствата на изкуствения интелект.

Хората могат да работят само три дни в седмицата, по четири часа на ден с помощта на технологичния напредък, заяви съоснователят на Alibaba Group Holding Ltd по време на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай в четвъртък. Той говори на сцената заедно с Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla Inc., който строи производствени мощности в града.

По-рано тази година Ма подкрепи скандално известния обичай в Китай да се работи по 12 часа на ден, шест дни в седмицата. В свой блог пост най-богатият човек в Китай тази година се противопостави на хората, които очакват типичен осемчасов работен ден в офиса.

"Не се притеснявам за работните места", каза Ма на форума, като се изказа оптимистично - че изкуственият интелект ще помогне на хората, а не просто ще елиминира работата им. "Компютрите имат само чипове, хората имат сърце. А мъдростта идва от сърцето", заяви той.

„През следващите 10-20 години всеки човек, държава, правителство трябва да се съсредоточи върху реформирането на образователната система, като гарантира, че децата ни могат да намерят работа, работа, която изисква само три дни в седмицата, четири часа на ден“, каза Ma. „Ако не променим образователната система,  всички ще бъдем в беда.“

Ма каза, че настоящата образователна система е остаряла - моделирана за индустриалния период - и предвижда ден, когато машините могат да надхитрят хората в области на паметта и повтарящите се умения. Той каза, че бъдещите образователни системи трябва да помогнат на хората да станат по-креативни. Мъск се съгласи с Ма, като не пропусна да рекламира своя проект Neuralink, който се опитва да слее човешкия мозък с изкуствения интелект.

Изпълнителният директор на Tesla заяви, че компютрите стават по-умни от хората във все повече сфери и че тенденцията ще продължи.

„Ще бъдем далеч, далеч надминати по всеки един начин. Гарантирам го “, каза Мъск на Джак Ма, председател на Alibaba, на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай.

Мъск посочи напредъка в шаха и китайската игра Го като доказателство за напредъка в изкуствения интелект.

"Мобилният ви телефон може буквално да смаже световния шампион по шах", каза Мъск пред Ma.

Той говори за това как в бъдеще технологията на Neuralink, стартъпът, на който той е съосновател, може да даде на хората начин да повишат уменията си по определени теми. Компанията се стреми да използва AI за увеличаване на познавателните способности на хората с интерфейс мозък-машина.

„Първото нещо, което трябва да приемем, е, че сме много глупави“, каза той. „Определено можем да направим нещата по-умни от себе си.“Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работно време | изкуствен интелект | Джак Ма | работна седмица | тридневна работна седмица

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини