ЕС е по-опасен търговски враг за САЩ, отколкото Китай

Търговска война с Европейския съюз ще удари много по-силно икономиката на САЩ и мултинационалните ѝ компании

Снимка: БТА
15:16 22.08.2019
Съединените щати ще загубят повече от избухването на търговска война с Европейския съюз, отколкото от сегашния конфликт с Китай, коментират експерти пред CNBC. Президентът Доналд Тръмп продължава да държи строг тон към Блока, макар че през последните месеци вниманието му е концентрирано върху китайските тарифи. През ноември обаче неговата администрация трябва да излезе с решение дали да налага мита върху една от най-важните индустрии в Европа – автомобилите.

Към момента вече има тарифи за вноса на европейска стомана и алуминий, което пък провокира ответна реакция от страна на Блока да наложи 25% мита върху американски стоки за 2.8 млрд. долара. Това се случи през миналия юни на фона на продължаващия спор относно незаконната подкрепа под формата на субсидии на американското правителство към Airbus и Boeing. Ако обаче Вашингтон и Брюкел се скарат по-лошо, това би било много по-вредно за САЩ от сегашната ситуация с Китай, смятат експерти.

Коментарите идват преди срещата на Г-7 – седемте най-големи икономики в света, лидерите на които предстои да се съберат във Франция през тази седмица. 

Търговията ЕС-САЩ означава много повече. „Това е най-големият единичен двустранен търговски поток в света“, отбелязва Флориан Хенс, икономист от Berenberg. Той обяснява, че мащабът на двустранната търговия между САЩ и ЕС надхвърля този между САЩ и Китай с над 70% през 2018 г.

Данни от американската служба по търговия показват, че през 2018 г. САЩ са внесли стоки за 683.9 млрд. долара от ЕС, а от Китай – за 557.9 млрд. долара. Що се отнася до износа обаче разликата е по-фрапираща – САЩ са експортирали стоки за 574.5 млрд. долара към Европа и само за 179.2 млрд. долара към Китай. Сумите включват и стоки, и услуги.

„През 2018 г. САЩ са изнесли три пъти повече за ЕС, отколкото за Китай“, казва Хенс, обръщайки внимание, че регионът може да удари силно Вашингтон.

От своя страна, ръководителят на ЕС по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че по-скоро идеята е да не се въвеждат налози, но би го направила, ако САЩ ударят първи. „Правилата на международната търговия, които разработвахме през годините ръка за ръка с нашите американски партньори, не могат да бъдат нарушени без реакция от наша страна“, каза тя през юни 2018 г. Оттогава САЩ заплашват да въведат допълнителни налози, а Брюксел разработва различни списъци със стоки, за да покаже как може да се удари Белия дом.

Икономическа борба САЩ-ЕС е вече налице 

Важно е да се отбележи, че и САЩ, и ЕС не могат да си позволят търговска война на този етап. „Търговската война между САЩ и Китай започва да оказва влияние върху по-широкото здраве на икономиката, но отне известно време да се усети, тъй като някои от негативните ефекти бяха балансирани от добрия икономически климат“, коментира Фредрик Ериксън, директор на мозъчния тръст ECIPE.

Това обаче няма да е така, ако през есента има сериозно увеличение на тарифите между САЩ и ЕС. „И двете икономики се забавят, а цикличният ефект от тарифите вероятно ще бъде доста силен“, смята той.

Данните в края на юли показаха, че икономиката на Еврозоната нараства с тримесечен темп от едва 0.2% в периода апеил-юни 2019 г. Това е намаление спрямо предходното тримесечие, когато бяха отчетени 0.4%. В резултат на това Европейската централна банка (ЕЦБ), която осъществява надзор върху паричната политика в региона, ще обяви нови стимули след края на лятото.

В САЩ икономиката нарасна с годишен темп от 2.1% през второто тримесечие на годината, което е с един процентен пункт по-малко в сравнение с предходното тримесечие. Вследствие на това Федералният резерв обяви през юли първото си намаляване на лихвения процент за повече от десетилетие. През юли председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че „кръстосаните потоци, като търговското напрежение и опасенията относно глобалния растеж, тежат върху икономическата активност и перспективите“,

Риск за американските мултинационални компании

Ерик Джоунс, професор по международна политическа икономия от университета „Джон Хопкинс“, обръща внимание, че бизнес моделите на мултинационалните фирми са в опасност от потенциална търговска война с ЕС. Той обяснява, че голяма част от обмена се осъществява в рамките на холдинговите структури, а не между отделните дивизии. В резултат на това, когато се налагат тарифи между САЩ и Европа, се повишават цените за потребителите и се усложнява начинът, по който се сглобяват стоките, подобно на случая с Китай, където се произвеждат много американски продукти (устройствата на Apple например).

„В крайна сметка се нарушава рентабилността на бизнес моделите на големите мултинационални компании“, отбелязва експертът. „Тъй като мнозина, ако не и повечето от тези големи мултинационални компании са американски, това ще доведе до допълнително затягане на американската икономика“, казва още Хенс.

Данните на Европейската статистическа служба показват, че през 2018 г. САЩ стабилно изнасят за Европа двигатели и мотори, самолетно и свързано с него оборудване, както и лекарствени и фармацевтични продукти. По отношение на внесените стоки, Щатите са купували предимно автомобили от ЕС, както и фармацевтични и медицински стоки.

„Търговската война между САЩ и Европа би била по-предизвикателна от търговската война между САЩ и Китай, тъй като би отслабила американските мултинационални компании, както и ще намали размера на пазарите, до които американските фирми могат да имат достъп“, казва Ерик Джоунс. Според него това ще накара американските фирми да се освободят от своите отвъдокеански активи, което ще отприщи по-нататъшната чуждестранна конкуренция.

„С други думи, това би отменило всички структурни предимства, които последователните американски администрации създават след края на Втората световна война“, обобщи Джоунс.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | ЕС | търговия | САЩ | износ | внос | търговска война | двустранна

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини