ЕС иска европеец да смени Лагард в МВФ

Това обаче вероятно ще изключи британските кандидати

Снимка: БТА
13:16 08.07.2019
Европейският съюз иска да има съгласуван европейски кандидат, който да замени Кристин Лагард начело на Международния валутен фонд, заяви високопоставен представител на ЕС в понеделник. 

Фондът ще трябва да замени Лагард, след като миналата седмица тя беше номинирана от лидерите на ЕС за следващия президент на Европейската централна банка - работа, която ще започне през ноември.

"Има силно желание сред европейските страни да излязат с единен кандидат", заяви официалният представител при условие за анонимност преди среща на финансовите министри от еврозоната в понеделник, която е вероятно да обсъди въпроса неофициално.

Той заяви, че президентът на Еврогрупата Марио Сентено е сред онези, които работят по този въпрос, заедно с Финландия, която понастоящем е ротационен председател на ЕС.

Официален представител заяви, че някои страни от ЕС искат кандидат от страна-членка на ЕС, което би могло да изключи британските кандидати, тъй като Великобритания трябва да напусне ЕС в края на октомври.

Управителят на Банката на Англия Марк Карни беше споменат по-рано в медийните репортажи като един от възможните кандидати на Европа. Макар и роден и израснал в Канада, Карни, който също е бивш управител на Банката на Канада, притежава британски и ирландски паспорти в допълнение към канадското си гражданство.

Въпросът за кандидатура за шеф на МВФ не е в официалния дневен ред на срещата в понеделник, тъй като самият МВФ още не е открил процедурата за нов управляващ директор.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | МВФ | директор | кандидат | Кристин Лагард | кандидатура

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини