ЕС ще финансира британски проекти и при „твърд Brexit”

Лондон обаче ще трябва да продължи да плаща вноските, с които се е ангажирал

Снимка: БТА
10:55 10.07.2019
Съветът на ЕС прие извънредни клаузи за изпълнението и финансирането на бюджета на ЕС за 2019 г. в случай, че Великобритания напусне Блока без споразумение (т.нар. „твърд Brexit”). Целта е да се смекчи ефекта на негативния сценарий върху финансирането на редица области като научните изследвания и селското стопанство.

Така ЕС ще може да продължи да прави плащания към бенефициентите от Обединеното кралство по сключени договори и решения, взети преди датата на оттегляне, ако Лондон от своя страна продължава да плаща вноската си, договорена в бюджета на ЕС за 2019 г. Европейският парламент е одобрил въпросната рамка от извънредни мерки на 17 април.

„Сценарий без споразумение не засяга основният принцип, че 27-те страни членки и Великобритания трябва да уважават финансовите ангажименти, които са поели помежду си. Мерките, одобрени днес, ще помогнат да гарантираме това. Те ще са от полза на британските граждани и организации и ще предотвратят възможни сътресения при други бенефициенти на европейското финансиране”, коментира финансовият министър на Финландия Мика Линтиля, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Според одобрената регулаторна рамка Великобритания ще трябва да потвърди писмено, че ще плаща финансовите си вноски към европейския бюджет. Също така ще трябва да се съгласи да е обект на необходимите проверки и одити по европейските програми. Само ако тези условия са изпълнени, ще бъде продължена допустимостта за еврофинансиране на юридическите лица от Великобритания.

Извънредните клаузи също така биха позволили да продължи финансирането в страни членки на ЕС, чиято избираемост по европрограмите зависи от членството на Великобритания в ЕС. Това ще се случи обаче само при условие, че преди Brexit бъдат приети съответните правни договори и решения.

Рамката от извънредните клаузи ще престане да се прилага, ако Лондон спре плащанията към Брюксел или когато бъдат установени големи недостатъци в изпълнението на проверките и одитите спрямо  Обединеното кралство.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | Лондон | ЕС | европари | Брюксел | еврофинансиране | Обединено кралство | Brexit | Европейски съюз | Брекзит | твърд Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини